Vicent Ferrer


         Altre lloc Blocat | Xarxa de blocs catalans

21 Juliol 2018

El vel, el burka,…

Filed under: General — @ 16:16

Publicat a 1entretants en juny 2, 2010 a les 23:30

 

Fa unes setmanes assistírem a la polèmica sobre l’ús del vel per part d’una alumna a un institut de Madrid, a la qual s’ha afegit ara la decisió de l’ajuntament de Lleida, i d’altres que s’apegaran al carro, de prohibir l’ús del burka en àmbits públics. De França arriben notícies que també van en aquest sentit. No és una polèmica nova i, possiblement, augmentarà amb el temps.

 

Atés que el vel i el burka tenen, es vulga o no, un vessant religiós, alguns han volgut relacionar aquesta polèmica amb la presència de crucifixos a les aules en centres educatius públics. En principi, he de dir que em negue a relacionar les dues coses; mentre en el cas de l’alumna és tracta d’un ús personal, individual (un altres aspecte és considerar si es tracta d’una decisió lliure o no), els crucifixos a les aules es troben a un espai públic, i considere que l’administració s’ha de mantenir en un terreny estrictament neutral.

 

No estic totalment segur sobre com s’ha d’actuar en casos com el de l’esmentada alumna, però sí crec que determinades prohibicions són contraproduents.

 

Recentment he tingut ocasió de visitar alguns centres educatius de Gran Bretanya i allí m’he trobat, especialment en llocs amb una major presència de musulmans, que la manera de vestir forma part de l’àmbit privat. Coincidesc més amb aquesta visió dels fets que no amb les prohibicions esmentades. Vaig estar a centres on les xiques anaven totalment tapades (les fotos que teniu al costat estan fetes el passat 13 de maig a la ciutat de Gloucester). Sí bé és cert que això em sobta no ho és menys que substituir una (cultural, religiosa, en contra de la dignitat com a dona,… ho sé) obligació assumida per una prohibició rebutjada provoca l’efecte contrari del que es pretén. A un altre centre de la mateixa ciutat la norma general era que el cap es dugués destapat, però al mateix temps s’anunciava, als taulers d’anuncis, que aquells que per raons de salut o religioses haguessen de dur gorra o vel ho comunicassen a les autoritats educatives.

 

Amb tots els dubtes del món i que ja he esmentat abans, crec que coincidesc més amb aquesta actitud que no amb prohibicions com la de l’institut madrileny.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Un amic m’ha passat una imatge d’un cartell amb la norma que indique. Es tracta d’una foto feta amb un mòbil, i el cartell duu un plàstic per damunt; no es veu massa bé, però és un bon exemple del tractament del tema en aquest centre (Gloucestershire College).

 No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2019 Vicent Ferrer   Powered by WordPress MU    Hosted by blog.cat - la xarxa de blogs del Racó Català
css.php